Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produktów:
272
Kategorii:
40
Nowości:
17
Promocje:
3

Orkisz

Orkisz – to pierwotna siła życia

„Orkisz to najlepsze ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, wzmacnia i odżywia. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę”

Św. Hildegarda z Bingen

Orkisz to prastary gatunek zboża, odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych był znany, ceniony i uprawiany częściej niż obecnie. Na Bliskim Wschodzie uprawiali go Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie. Ci ostatni uznawali orkisz za pokarm dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach.

W XII wieku właściwości tego zboża rozpropagowała przeorysza klasztoru Benedyktynek św. Hildegarda z Bingen, wizjonerka i uzdrowicielka. Mniszka pisała, że orkisz jest doskonałym środkiem leczniczym i najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco, i jest wartościowszy niż inne ziarna. „Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”

Współczesne badania naukowe dowodzą, że w stosunku do innych zbóż:
- orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników: wysokowartościowego białka (o innej strukturze niż przenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych
- zawiera w ilości niespotykanej w innych produktach Thiocyanat (Rodanid) – ważny element wzmacniający i stymulujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi i tkanek kostnych

Troska o zdrowe ciało i zbawienie duszy przenika wszystkie dzieła Hildegardy, a badacze jej pism twierdzą, że w medycynie Hildegardy nie ma chorób nieuleczalnych. Ta Średniowieczna benedyktynka opisała szczegółowo 80 chorób, podając sposoby ich leczenia oparte wyłącznie na istniejących w naturze składnikach. Co więcej, przedstawiła dietę, która pomaga utrzymać w zdrowiu i równowadze organizm człowieka. Dieta opiera się na orkiszu.

Produkty z prawdziwego orkiszu polecane są w następujących dolegliwościach:
- choroby krwi, nerek wątroby
- nowotwory, choroby reumatyczne (również jako profilaktyka)
- ryzyko zawału, choroby serca
- utrudniona przemiana związków wapnia, alergie (również skaza białkowa)
- schorzenia żołądkowo jelitowe, celiakia
- osłabienie organizmu, spadek odporności
- nerwice, spadek nastroju,
- podczas kuracji postnych w celu odbudowania sił organizmu

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Sklep jest w trybie podglądu
Click Shop | Hosting home.pl