Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produktów:
272
Kategorii:
40
Nowości:
17
Promocje:
3

Przepisy

 

ZAPRASZAMY  DO OGLĄDANIA PROGRAMU

 "Kuchnia Polska" odc. 121 (2015/2016) - Elżbieta Ruman 

ODCINEK POŚWIĘCONY JEST MEDYCYNIE I DIECIE ŚW. HILDEGARDY Z BINGEN.

http://arch.telewizjarepublika.pl/Kuchnia-polska-odc-121-20152016-elzbieta-ruman,video,2275.html#.WH4i5lIzXIU

 

 

CIASTECZKA ORKISZOWE ŚW. HILDEGARDY

Można je przyrządzić samodzielnie lub kupić w naszym sklepie.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/p/Ciasteczka-orkiszowe-sw.-Hildegardy/101

Ciasteczka można zjadać pomiędzy posiłkami, lub na deser - wzmacniają system nerwowy, energetyzują, rozjaśniają umysł.

Św. Hildegarda pisała: " Dorośli mogą zjeść pięć dziennie, a dzieciom dać najwyżej trzy - inaczej będą za sprytne..."

Składniki:

0,5 kg mąki orkiszowej typ 500 lub 750

100 g mielonych migdałów

100 g cukru trzcinowego

15 g gałki muszkatołowej

15 g cynamonu

3 g goździków w proszku

1-2 jajka

120 g masła

szczypta soli

odrobina wody lub mleka

Przygotowanie:

Składniki suche wymieszać, dodać masło i jajka - zagnieść wszystko razem w jednolitą masę.

Rozwałkować, wykrawać ciasteczka foremkami (np. pierniczkowymi) i piec w temperaturze 180°C do 20 minut.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/ciasteczka/1/full/5?url=ciasteczka

 

 

HABERMUS ORKISZOWY

Składniki:

2 szklanki wody

1 szklanka kaszy manny orkiszowej lub płatków orkiszowych

1 jabłko pokrojone lub starte

szczypta galgantu

szczypta bertramu

szczypta cynamonu

1 łyżka miodu

1 łyżeczka mąki kasztanowej

1 łyżeczka rodzynek

1 łyżeczka migdałów (całych lub płatków)

1 łyżeczka morwy

Przygotowanie:

Kaszę manną zagotować w wodzie. Dodać jabłko, przyprawy, miód i mąkę kasztanową, gotować przez kolejne 5 min. Dołożyć pozostałe składniki.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/habermus/1/full/5?url=habermus

 

MIÓD GRUSZKOWY Z WSZEWŁOGĄ GÓRSKĄ

Składniki:

1 kg obranych i wypestkowanych gruszek

8 łyżek stołowych miodu

70 g mieszanki przypraw z wszewłogą górską (wszewłoga górska mielona, galgant mielony, lukrecja mielona, cząber ogrodowy mielony).

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

Przygotowanie:

Obrane i wypestkowane gruszki gotować do miękkości. Odlać kompot, gruszki zmiksować na mus. Miód rozgrzać i wymieszać z przyprawami, dodać mus gruszkowy, gotując energicznie wymieszać.  Przechowywać w lodówce w sterylnym słoiku.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

Zażywać:

1 płaska łyżeczka rano na czczo,

2 płaskie łyżeczki po obiedzie

3 płaskie łyżeczki przed snem

Przed połknięciem podgrzać nieco w ustach.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

 

CHLEB ORKISZOWY

SKŁADNIKI:

500 g mąki 

280 ml letniej wody

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki bertramu

0,5 łyżeczki galgantu

150 g zakwasu orkiszowego lub żytniego

100 g płatków orkiszowych lub otrąb

PRZYGOTOWANIE:

Do  miski wsypujemy mąkę, płatki, sól, bertram, galgant. Mieszamy suche składniki, dodajemy zakwas oraz ciepłą wodę - wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 250°C 10 min. następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 30 min.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/c/Pieczywo/23

  

SZARLOTKA ORKISZOWA

Składniki:

500 g mąki orkiszowej typ 500

4 żółtka

250 g cukru trzcinowego

200 g masła

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli i bertramu

2 kg jabłek

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i bertram - dokładnie wymieszać suche suche składniki. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt - całość zagnieść.  Gotowe ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 3/4 i 1/4). Schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Większą część ciasta wyłożyć na spód formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec przez 10 min w 180 stopniach Celsjusza.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ok. 50 g cukru i wymieszać.

Po 10 min. wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 min.

Smacznego ;)

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

ok. 1 kg dyni ( waga już po obraniu i wydrążeniu miąższu)

3 marchewki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

2 l rosołu lub bulionu na bazie hildegardowej przyprawy do zup

(http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/c/Zupy-hildegardowe/64)

100 ml jogurtu naturalnego

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, galgant, bertram.

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę oraz obraną i wydrążoną dynię pokroić w kostkę. Warzywa wraz z zeszkloną cebulą gotować w bulionie ok. 30 min. Całość przestudzić, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku szczyptą: soli, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, galgantu i bertramu. Na koniec dodać jogurt naturalny.

Podawać z płatkami kasztanowymi lub migdałowymi.  

 

WINO PIETRUSZKOWE

 

Dostępne jako gotowa nalewka lub można przyrządzić samodzielnie:

Składniki:

1 l dobrego wina gronowego

10-12 łodyg natki pietruszki

2 łyżki octu winnego

70 -150 g ( 3 - 7 łyżek) miodu (diabetycy - tylko 70 g)

Przygotowanie:
Wino, pietruszkę i ocet winny zagotować i gotować 5 min; dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki. Przez dodanie posiekanego korzenia pietruszki napój otrzymuje silniejsze działanie odwadniające, przez co wspomaga pracę nerek, znosząc obrzęki i silniej wzmacniając serce

 http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/p/-Petersilien-Napoj-Pietruszkowy/546

 

 

 

 

 

 

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Sklep jest w trybie podglądu
Click Shop | Hosting home.pl